Ochelarii pentru calculator

Persoanele care lucreaza mult la calculator se confrunta frecvent cu dureri de cap, senzatia de ochi uscati si de oboseala permanenta. Majoritatea considera ca “vinovatul” este calculatorul, dar de cele mai multe ori nu ecranul computerului este cauza, ci folosirea unor ochelari nepotriviti.
In cazul adultilor de peste 40-45 de ani rezolvarea problemelor semnalate anterior are o solutie clara: ochelarii de tip office (ochelari pentru calculator sau ochelari pentru birou). Acestia sunt niste ochelari cu lentile special proiectate pentru a oferi un confort vizual optim in zona de aproape si intermediar. Respectivele lentile se numesc: lentile pentru computer, lentile degresive, lentile office sau lentile cu focalizare apropiata variabila (Near Variable Focus – NVF).
Indiferent de denumire, aceste lentile ofera cel mai larg camp de vedere la distanta medie. Aceasta inseamna ca ochelarii cu lentile degresive sunt necesari nu doar in cazul lucrului la calculator, ci si pentru numeroase profesii ce implica activitati de birou, dar si pentru medici, stomatologi, profesori, avocati, proiectanti, etc.
De asemenea, ochelarii “pentru calculator” sunt folositi cu rezultate optime si pentru citit (zona de aproape), privit la televizor si orice activitate care impune o vedere clara la distante de pana la 4-5 metri.
Cu siguranta ca se poate pune urmatoarea intrebare: “de ce mai este nevoie de ochelari pentru calculator daca exista ochelari cu lentile progresive?” Raspunsul este simplu: lentilele degresive au un design special, care le confera o corectie mai buna pentru vederea la distanta mica si medie decat lentilele progresive universale. In plus, ochelarii cu lentile degresive, prin asigurarea unei pozitii ergonomice, elimina atat durerile de cap, cat si tensiunile si durerile din zona gatului si a umerilor
Nu este de neglijat nici urmatorul aspect: in Romania, din cauza unei insuficiente informari, numarul purtatorilor de ochelari pentru calculator este inca redus comparativ cu cel al purtatorilor din Europa de Vest sau SUA. Acest lucru reiese si dintr-un studiu referitor la preferinta pentru lentile progresive sau NVF (lentile pentru calculator) realizat inca in anul 2004 de catre PRIO Corporation. Conform respectivului studiu, 81% dintre cei chestionati au preferat lentilele NVF in locul celor progresive obisnuite, 70% sustinand chiar o ‘preferinta puternica’. De asemenea, 84% dintre participanti n-au resimtit nicio oboseala a ochiului folosind lentile NVF. 86% au raportat o claritate sporita cu lentile NVF, si 89% au spus ca au nevoie de mai putina miscare a capului cu acest tip de lentile.

Tipuri de lentile

Progresul tehnologic a condus la aparitia multor noi tipuri de lentile de ochelari. Noile lentile fie se adreseaza unor nevoi specifice, fie au caracteristici superioare lentilelor clasice.

In functie de material, lentilele pot fi confectionate din:

 • sticla minerala
 • plastic (sticla organica)
 • policarbonat

La ora actuala, datorita numeroaselor avantaje, cele mai utilizate lentile sunt cele din plastic. Principalele caracteristici ale lentilelor din plastic sunt

 • rezistente la impact – nu exista riscul spargerii (si a-l vatamarii purtatorului)
 • sunt cu pana la 50% mai usoare decat lentilele din sticla;
 • permit aplicarea diferitelor tratamente, ceea ce le confera diferite facilitati si calitati speciale:  protectie UV, rezistenta la zgariiere, protectie la lumina albastra, etc
 • se pot monta pe orice rama
 • pot fi colorate in diferite nuante – avantaj estetic

Exista si cazuri speciale, cum ar fi activitati desfasurate la temperaturi mari sau in medii cu mult praf, in care recomandam folosirea unor lentile din sticla.

In functie de utilizare exista:

 • lentile monofocale;
 • lentile bifocale;
 • lentile degresive (lentile progresive pentru interior)
 • lentile progresive.

Lentilele monofocale sunt lentilele clasice, fiind destinate corectiei fie pentru vederea de aproape, fie pentru vederea la distanta.

Lentilele bifocale sunt destinate corectiei vederii de distanta si aproape, cu aceeasi lentila;

 • delimitarea zonei de distanta de cea de aproape este clara, vizibila, se numeste liziera;
 • segmantul pentru aproape (citit) este confortabil, cu lungimea de 25 sau 28 mm.

Lentilele degresive sunt lentile pentru lucrul la birou, asigurand o vedere confortabila atat pentru aproape cat si pentru distante intermediare (pana la 4 m).

Lentilele progresive sunt cele mai performante lentile care ofera o vedere clara la orice distanta. Aceasta se realizeaza prin existenta pe o lentila a trei zone distincte: pentru vedere la distanta, la semidistanta si pentru vederea de aproape. fara delimitare vizibila a acestor zone (estetice). Avantajul incontestabil al lentilelor progresive este ca purtatorul nu are nevoie de mai multe perechi de ochelari.

Dupa design, lentilele se clasifica in:

 • lentile cu geometrie sferica a suprafetei (sferice);
 • lentile cu geometrie asferica/dublu asferica a suprafetelor (asferice/dublu asferice).

Lentilele sferice: sunt lentile standard (suprafata este curbata).

Lentilele asferice/dublu asferice sunt lentile aplatizate care au urmatoarele avantaje:

 • formeaza o imagine excelenta, reducand aberatiile sferice
 • camp vizual marit (aberatii reduse la periferia lentilei)
 • confort vizual optim
 • mai netede si mai usoare decat lentilele sferice

Dupa grosimea lentilei, exista:

 • lentile cu indice de refractie 1,5;
 • lentile cu indice de refractie 1,54;
 • lentile cu indice de refractie 1,6;
 • lentile cu indice de refractie 1,67;
 • lentile cu indice de refractie 1,74;
 • lentile cu indice de refractie 1,8;
 • lentile cu indice de refractie 1,9.

Indicele de refractie este important caci grosimea lentilei este cu atat mai mica cu cat cu cat indicele este mai mare. Lentila standard are indicele de refractie 1,5 iar cea mai subtire din sticla organica are indicele 1,74  si este de 3 ori mai usoara decat o lentila din sticla minerala. Lentilele cu cei mai mari indici de refractie: 1,8 si 1,9 sunt recomandate pentru miopie mare si sunt disponibile doar din sticla minerala.

Lumina albastra are o parte intunecata

Celebra scoala de medicina de la Harvard atentioneaza chiar  din  titlul unui articol din seria Harvard health letter : “Lumina albastra are o parte intunecata”

Organizatia American Macular Degeneration Foundation  avertizeaza si ea ca lumina albastra poate fi una dintre cauzele degenerescentei maculare, in special degenerescenta maculara legata de varsta. DMLV este o afectiune deosebit de grava a ochiului care poate duce la orbire.

In ultimii ani, tot mai multe evidente stiintifice  stabilesc o legatura intre expunerea prelungita la lumina albastra si numeroase probleme oculare. Astfel se considera ca radiatiile UVB pot contribui la aparitia unor excrescente pe suprafata ochiului: pinguecula si pterigion. Conform unor  studii, care mai trebuiesc aprofundate, s-a emis chiar ipoteza  ca ar putea exista o legatura între cataracta si lumina albastra.

Dar ce este lumina albastra ? Lumina albastra este parte a luminii vizibile, cu lungimea de unda cuprinsa intre  380 si 500 de nanometri. Lumina albastra este produsa de catre soare dar este emisa si de becurile fluorescente precum si de LED-urile prezente în ecranele dispozitivelor electronice: televizoare, calculatoare, tablete sau telefoane inteligente.

Trebuie precizat ca nu toata “lumina albastra” este nociva pentru ochi. Lumina albastru-turquoise este chiar folositoare, contribuind la reglarea ciclurilor somn-veghe  si a performantei cognitive. Lumina albastru-violet este insa daunatoare sanatatii, afectand in principal retina.

Din nefericire, nu doar adultii care isi petrec multe ore la birou in fata calculatorului sunt afectati de lumina albastru-violet, ci si marea majoritate a copiilor si tinerilor.  Un studiu al U.S. Centers for Disease Control and Prevention din iulie 2014 arata ca aproape 75% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani isi petrec cel putin doua ore pe zi in fata computerului sau a televizorului. Situatia este chiar mai alarmanta, caci respectivul studiu nu a luat in calcul utilizarea telefoanelor smart sau a tabletelor!

Ce putem face in aceste conditii?  Cu siguranta ca limitarea timpului petrecut in fata ecranelor LED este prima optiune, insa aplicarea ei este extrem de dificila in marea majoritate a cazurilor.

Din fericire exista solutii care ne pot proteja ochii de lumina albastra. Este vorba despre lentilele pentru ochelari cu ”fotoprotectie selectiva”. Aceste lentile speciale filtreaza doar lumina albastru-violet, lasand sa treaca restul spectrului luminos.  Iar aceste lentile sunt disponibile la Oculux si fara dioptrii.

Chiar daca nu aveti nevoie de ochelari de vedere, puteti comanda la Oculux ochelari speciali de protectie pentru calculator. Exista multe variante de lentile ce filtreaza lumina albastru-violet, iar specialistii nostri va vor consilia pentru alegerea variantei optime.