Oculux

Celebra scoala de medicina de la Harvard atentioneaza chiar  din  titlul unui articol din seria Harvard health letter : “Lumina albastra are o parte intunecata”

Organizatia American Macular Degeneration Foundation  avertizeaza si ea ca lumina albastra poate fi una dintre cauzele degenerescentei maculare, in special degenerescenta maculara legata de varsta. DMLV este o afectiune deosebit de grava a ochiului care poate duce la orbire.

In ultimii ani, tot mai multe evidente stiintifice  stabilesc o legatura intre expunerea prelungita la lumina albastra si numeroase probleme oculare. Astfel se considera ca radiatiile UVB pot contribui la aparitia unor excrescente pe suprafata ochiului: pinguecula si pterigion. Conform unor  studii, care mai trebuiesc aprofundate, s-a emis chiar ipoteza  ca ar putea exista o legatura între cataracta si lumina albastra.

Dar ce este lumina albastra ? Lumina albastra este parte a luminii vizibile, cu lungimea de unda cuprinsa intre  380 si 500 de nanometri. Lumina albastra este produsa de catre soare dar este emisa si de becurile fluorescente precum si de LED-urile prezente în ecranele dispozitivelor electronice: televizoare, calculatoare, tablete sau telefoane inteligente.

Trebuie precizat ca nu toata “lumina albastra” este nociva pentru ochi. Lumina albastru-turquoise este chiar folositoare, contribuind la reglarea ciclurilor somn-veghe  si a performantei cognitive. Lumina albastru-violet este insa daunatoare sanatatii, afectand in principal retina.

Din nefericire, nu doar adultii care isi petrec multe ore la birou in fata calculatorului sunt afectati de lumina albastru-violet, ci si marea majoritate a copiilor si tinerilor.  Un studiu al U.S. Centers for Disease Control and Prevention din iulie 2014 arata ca aproape 75% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani isi petrec cel putin doua ore pe zi in fata computerului sau a televizorului. Situatia este chiar mai alarmanta, caci respectivul studiu nu a luat in calcul utilizarea telefoanelor smart sau a tabletelor!

Ce putem face in aceste conditii?  Cu siguranta ca limitarea timpului petrecut in fata ecranelor LED este prima optiune, insa aplicarea ei este extrem de dificila in marea majoritate a cazurilor.

Din fericire exista solutii care ne pot proteja ochii de lumina albastra. Este vorba despre lentilele pentru ochelari cu ”fotoprotectie selectiva”. Aceste lentile speciale filtreaza doar lumina albastru-violet, lasand sa treaca restul spectrului luminos.  Iar aceste lentile sunt disponibile la Oculux si fara dioptrii.

Chiar daca nu aveti nevoie de ochelari de vedere, puteti comanda la Oculux ochelari speciali de protectie pentru calculator. Exista multe variante de lentile ce filtreaza lumina albastru-violet, iar specialistii nostri va vor consilia pentru alegerea variantei optime.