Oculux

Majoritatea persoanelor au nevoie de ochelari

Incepand cu o anumita varsta, fiecare persoana are nevoie de ochelari de vedere. Acest lucru este firesc, chiar daca nu exista niciun viciu de refractie (miopie, hipermetropie sau astigmatism), caci dupa varsta de 40 de ani apare presbitismul.

Ochelarii de vedere nu se cumpara de la magazin

Inainte de achizitia primei perechi de ochelari este important de stiut ca ochelarii de vedere nu se cumpara din piata si nici de la vreun magazin la intamplare! Ochelarii se comanda de la o optica specializata, si doar pe baza de prescriptie (reteta). Singura solutie corecta asadar este un consult de specialitate, efectuat de un medic specialist oftalmolog.

Odata ce medicul v-a dat reteta pentru ochelari, trebuie sa va decideti pentru o rama si cele mai potrivite lentile. In continuare sunt cateva sfaturi care sa va permita alegerea in cunostinta de cauza a ramelor. Pentru detalii suplimentare puteti apela cu incredere la consultanta oferita gratuit de personalul specializat al Opticii Ocumed.

Criterii de alegere a ramelor

Cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont cand alegeti rama unei noi perechi de ochelari este ca respectiva rama sa va placa. Daca ignorati acest criteriu este posibil sa deveniti un purtator nefericit de ochelari, iar daca ochelarii sunt pentru un copil exista chiar riscul ca acesta sa refuze sa-i poarte.

O alta cerinta obligatorie este respectarea dimensiunii potrivite. Astfel, rama trebuie sa acopere complet suprafata ochilor, ajungand la nivelul sprancenelor, cu singura exceptie a ramelor inguste destinate ochelarilor speciali pentru citit. In privinta extremităţilor ramelor, se recomanda ca acestea să depăşească cu putin marginile feţei, iar rama ochelarilor trebuie adecvata staturii şi structurii osoase: persoanele mai slabe ar trebui sa opteze pentru ochelari fara rama sau cu o ramă de dimensiuni cat mai mici, in timp ce purtatorilor înalţi sau voinici li se recomanda in general rame mari, dintr-un material greu.

Un aspect ce nu trebuie neglijat este armonizarea formei ramelor cu forma fetei.

Fata rotunda. In cazul persoanelor cu faţa rotundă se recomanda alegerea unor rame dreptunghiulare, cu latimea semnificativ mai mare decat inaltimea, astfel incat liniile drepte ale ochelarilor vor compensa curbele fetei, rezultand un efect benefic de îngustare şi alungire. Trebuie precizat ca este de dorit a se evita ramele rotunde, care ar evidentia si mai mult rotunjimea feţei. In ceea ce priveste culoarea ramei, aceaasta ar trebui sa fie cat mai inchisa, pentru a distrage atentia de la trasaturile mai pline ale fetei si a o inrepta catre rama ochelarilor.

Fata patrata. Caracteristicile care definesc o fata patrata sunt: fruntea si barbia lata, maxilar proeminent si cu o linie bine conturata. Toate aceste aspecte se pot armoniza prin alegerea unei rame cu lentile ovale sau chiar rotunde. Ochelarii tip aviator sunt una dintre cele mai potrivite alegeri . Daca totusi doriti o rama dreptunghiulara, evitati unghiurile ascutite si alegeti ca marginile sa fie cat mai rotunjite. Ramele nu trebuie sa fie subtiri, ci cat mai vizibile, iar marimea lor poate fi chiar usor supradimensionata

Faţa ovală. Persoanele cu fata ovala pot alege dintr-o varietate mai larga de rame, intrucat au la dispozitie cea mai larga gama de rame. Trebuie tinut cont doar de dimensiunea ramelor – acestea recomandandu-se sa fie in armonie cu dimensiunile fetei

Secrete si trucuri. Exista o solutie potrivita pentru orice problema:

In loc de concluzie: alegeti rama potrivita propriei personalitati si stil de viata. Alaturi de criteriile mentionate, trebuie sa aveti in vedere si adecvarea ochelarilor la activitatea depusa. Astfel, o perche de ochelari potriviti pentru birou nu sunt neaparat si cea mai buna alegere si pentru weekend. Iar nu in ultimul rand, cand va alegeti rama pentru ochelari, este bine sa tineti cont ca ochelarii pe care ii purtati va reflecta personalitatea. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multe persoane opteaza acum nu doar pentru o rama, ci chiar o colectie de rame.