Oculux

Majoritatea persoanelor, dupa implinirea varstei de 40 de ani, au nevoie de o pereche de ochelari, necesari pentru lectura. Un simptom clar este indepartarea cartii (a ziarului, etc) fata de distanta normala de citit, iar cauza este instalarea presbiopiei. Vestea buna este ca presbiopia nu este o afectiune, fiind vorba despre o imbatranire fiziologica fireasca care se manifesta prin scaderea capacitatii de acomodatie a ochiului. Vestea mai putin buna este ca, pentru a compensa acomodatia din ce in ce mai scazuta a ochilor, se impune o vizita la medicul oftalmolog care va prescrie o reteta pentru ochelari.
Pacientii care erau purtatori de ochelari inainte de 40 de ani au acum nevoie de o a doua pereche, pentru distanta. Pana nu demult, pentru a evita disconfortul utilizarii mai multor perechi de ochelari, medicii oftalmologi prescriau lentile bifocale sau chiar trifocale.


Un semnificativ pas inainte a fost facut in urma cu cateva decenii prin aparitia primelor lentile progresive, Principiul de functionare al acestora consta in cresterea graduala a dioptriei pentru aceeasi lentila. Purtatorul de ochelari cu lentile progresive priveste prin partea superioara a lentilelor si vede clar la distanta, se uita drept inainte, prin zona din mijlocul lentilelor, si vede foarte bine la calculator si se uita prin partea inferioara a lentilelor, avand o vedere optima atunci cand citeste. Se poate asadar vorbi despre o pereche de ochelari “3 in 1”.


Cu toate acestea, pana de curand lentilele progresive nu erau utilizate pe scara larga. Exista un procent neneglijabil al purtatorilor care nu se adaptau la utilizarea permanenta a ochelarilor progresivi. Principalul motiv al dificultatilor de adaptare este urmatorul: prin insasi constructia lor, lentilele progresive au doar zone limitate care ofera o vedere absolut clara la o anumita distanta. In plus,exista si mici distorsiuni produse la periferia lentilelor.
In ultimii ani situatia s-a schimbat insa considerabil in bine: marii producatori de lentile au investit sume semnificative atat in activitatile de cercetare, cat si in facilitati de productie inalt tehnologizate prin care reusesc sa minimizeze problemele inerente specifice lentilelor progresive si sa maximizeze confortul purtatorilor. Tehnlogia freeform este acum utilizata pe scara larga in producerea lentilelor, iar noile tipuri de lentile progresive manufacturate de Zeiss, Rodenstock si ceilalti mari producatori de lentile ofera purtatorilor un confort net superior comparativ cu lentilele existente cu doar cativa ani in urma sau cu lentilele actuale low cost.


Concluzia este clara: lentilele progresive de calitate reprezinta la ora actuala solutia care ofera o vedere buna la orice distanta, fara a mai fi nevoie de doua sau trei perechi de ochelari.