Oculux

Cu siguranță că, în decursul timpului, ați auzit diferite “păreri competente” referitoare la sănătatea ochilor. În continuare OCUMED vă prezintă opinia specialistului, medic primar oftalmolog dr. Carmen Fînaru.

Mit: Purtarea ochelarilor conduce la scăderea acuității vizuale.

Fapt: Vicile de refracție precum miopia sau hipermetropia se corectează prin prescrierea ochelarilor potriviți, de către medicul oftalmolog. Dacă medicul a stabilit că ochelarii sunt permanenți, aceștia trebuie astfel purtați. Evident că prescripția trebuie să fie corectă, alfel pot apare efecte nedorite. Astfel, un studiu asupra adolescenților miopi efectuat în Statele Unite a dovedit că subcorectarea poate duce la creșterea miopiei.

Mit: Dacă mâncăm morcovi ne imbunătățim vederea în întuneric.

Fapt: Este adevărat ca morcovii sunt o sursă importantă de vitamina A și de beta-caroten, doi nutrienți esențiali, dar consumul morcovilor nu îmbunătățește vederea în întuneric. În plus, pe langă morcov, la menținerea sănătății ochilor contribuie toate alimentele care conţin vitaminele A, C, E, împreună cu zinc, Omega 3, luteină şi zeaxantină. Trebuie precizat că antioxidanții ajută și chiar protejează ochii împotriva cataractei și a degenerescenței maculare legată de vârstă. Cu toate acestea, vitaminele și antioxidanții nu au rol în prevenirea sau ameliorarea problemelor de vedere cum ar fi miopia sau hipermetropia.

Mit: Cititul pe întuneric dăunează vederii.

Fapt: Deși nu este recomandabil, cititul în condiții de lumină slabă nu afectează nicidecum vederea. Temporar poate apare o durere de cap, impreună cu oboseala rapidă a ochilor, dar cesteea sunt efecte de moment, care nu afectează permanent ochii. Dacă nu sunt condiții peentru a ilumina toată incăperea, când citim este recomandabilă folosirea unei lămpi de birou, cu lummina îndreptată direct spre carte.

Mit: Vederea este afectată dacă privim prea aproape la televizor

Fapt: Nu există dovezi științifice referitoare la daune aduse vederii de privitul televizorului de la o distanță mai mică. Dacă cineva stă mai aproape de orice obiect pentru a vedea bine (fie că este vorba despre TV, carte de citit, etc), acesta este în majoritateea cazurilor un simptom al miopiei. Respectiva persoană ar trebui să consulte un medic.

Mit: Utilizarea îndelungată a computerului ”strică ochii”

Fapt: Lucrul la computer nu dăunează iremediabil vederii. Cu toate acestea, privitul fix in monitorul computerului de dimineața până seara poate duce la o afectare, de cele mai multe ori temporară, numită ”Sindromul Vederii la Calculator”, SVC. Cele mai frecvent întâlnite simptome asociate SVC sunt: oboseala ochilor, vedere înceţoşată, dureri de cap, ochi uscaţi, dureri de gât, de umeri şi de spate. IN toate aceste cazuri este indicat sa consultati un specialist

Mit: Strabismul bebelușilor se corectează odată cu creșterea.

Fapt: Până la vârsta de 6 luni este posibilă o instabilitate a ochilor, de obicei o deviație divergentă. Strabismele care nu dispar după această vârstă pot ascunde dezechilibre mari. Cu cât este depistat mai precoce, cu atât rezultatele corecției sunt mai bune. Tocmai de aceea Asociația Americana de Oftalmologie Pediatică și Strabism recomandă un prim examen oftalmologic al copilului între 6 luni si 1 an, apoi la 3 ani și înainte de a merge la școală, la vîrsta de 5 ani.

Mit: Radiațiile ultraviolete ne afectează ochIi doar când este soare

Fapt: Radiațiile UV emise de soare sunt dăunătoare pentru ochi, în special pentru retină, cristalin dar și cornee. Chiar dacă cerul este înnourat, lumina ultravioletă ne poate afecta ochii, mai ales când este reflectată de zăpadă, apă sau suprafețe lucioase. Ochlarii de soare nu sunt așadar doar un accesoriu de modă, ci o necesitate pentru o protecție corespunzătoare împotriva razelor UV. Dar nu toți ochelarii de soare oferă aceeași protecție. Din nefericire, există pe piață numeroase produse de slabă calitate sau chiar contrafăcute. La achiziție trebuie să ne asigurăm că ochelari sunt originali, provenind de la un distribuitor oficial atestat.

Bibliografie:

www.health.harvard.edu
www.webmd.com