Oculux

Miopia a devenit o problemă tot mai răspândită la nivel global, înregistrând o creștere constantă în ultimii ani. În unele regiuni din Europa,2,4% dintre copii sunt deja miopi când încep școala. Până în clasa a cincea numărul lor crește de 8 ori ajungând la 19,2%. În ultimul an școlar, prevalenţa miopiei în rândul elevilor este aproape de 36,8%.

Datele înregistrate arată că peste 60% din cazurile de miopie apar în jurul vârstei de 6-7 ani și pot evolua până la adolescenţă. Prin urmare, controlul oftalmologic regulat și adoptarea unor măsuri adecvate în caz de depistare a miopiei constituie factori esențiali pentru limitarea progresiei acesteia.

Soluţiile utilizate până în prezent de către medicii oftalmologi în încercarea de a stopa evoluţia miopiei au constat în prescrierea de picături în doze mici de atropină, subcorectarea refracţiei (care însă nu și-a dovedit eficacitatea), ortokeratologia, recomandarea lentilelor cu asistenţa acomodativă și mai nou, recomandarea lentilelor oftalmice pentru managementul evoluţiei miopiei.

Cei mai importanti producători au dezvoltat propriul design de lentila pentru controlul evoluției miopiei. Soluția prezentată in continuare sunt lentilele MYOPICA, dezvoltate de ITAL-LENTI pe baza Tehnologiei lentilelor cu Defocalizare Periferică Progresivă (D.P.P.).

La baza dezvoltării lentilelor cu D.P.P. (perifocale) au stat studiile Prof. Earl Smith de la școala de Optometrie a Universităţii din Houston, în care a avansat teoria estompării periferice.

Cercetările arată că partea centrală a retinei pacienţilor miopi prezintă o „defocalizare miopică”, în timp ce partea periferică prezintă o „defocalizare hipermetropică”, pe care creierul subiectului încearcă să o compenseze prin inducerea unei alungiri a axei oculare. În plus, retina are o densitate mai mare de celule retiniene în meridianul orizontal, ceea ce implică o acuitate vizuală mai mare și sensibilitate la contrast mai bună faţă de meridianul vertical.

Lentilele MYOPICA sunt proiectate pornind atât de la rezultate ale cercetărilor profesorului Earl Smith, cât și ale unor cercetători prestigioși din alte țări. Ele asigură managementul progresiei viciului de refracţie prin controlul alungirii axiale a globului ocular, având drept scop limitarea progresiei miopiei la copii și adolescenţi.