Oculux

Ochiul uscat este o afectiune a suprafetei oculare din ce in ce mai frecventa. Acest sindrom apare ca urmare a unei insuficiente lubrifieri a ochiului, datorita diminuarii secretiilor lacrimale. Conform statisticilor, numai in Statele Unite ale Americii peste noua milioane de persoane sunt afectate de o forma moderata sau severa. La nivel global se estimeaza ca peste 30% din populatia in varsta peste 50 ani sufera de ochi uscati. Sistemul de sanatate al SUA cheltuie anual pentru managementul sindromului ochiului uscat peste 55 miliarde de dolari.

Si in Romania, din cauza schimbarilor din ultimii ani (poluare crescuta, lucru indelungat la calculator, expunere prelungita la aer conditionat, etc.), simptomele de ochi uscat sunt tot mai des intalnite. Chiar daca problema ochilor uscati poate parea lipsita de gravitate, persoanele afectate resimt un disconfort major. In plus, daca primele simptome sunt ignorate, in timp se poate ajunge la complicatii severe.

Tocmai pentru a evita acest lucru este recomandat un consult oftalmologic de specialitate in caz ca aveti unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

Este important de inteles faptul ca ochiul uscat nu poate fi complet vindecat. Scopul tratamentuluii este imbunatatirea calitatii vietii prin ameliorarea simptomelor, si mai ales prevenirea aparitiei unor complicatii cum ar fi: ulceratii corneene ce pot conduce la perforarea globului ocular, conjunctivite trenante sau recidivante, etc.

Tratamentul ochiului uscat este prescris numai de catre medicul oftalmolog. In primul rand medicul va stabili diagnosticul, identificand totodata cauza subiacenta, si eliminand riscul existentei altor boli: conjunctivita, boli sistemice, etc. In functie de severitatea afectarii, exista patru niveluri de tratament. Daca nivelul patru poate impune chiar o interventie chirurgicala, indicatia cea mai frecventa la nivelul unu este apelarea la metode de umidificare a ochilor folosind picaturi si geluri oftalmice lubrifiante, cunoscute sub numele de lacrimi artificiale.

Avand in vedere numarul mare de persoane afectate, toti marii producatori de medicamente in domeniul oftalmolgiei au dezvoltat propria gama de produse ce se adreseaza sindromului ochiului uscat: Cationorm (Santen), Optive (Allergan), Systane (Alcon), Lubristil (Sifi), etc. Cu toate ca lacrimile artificiale intra in categoria OTC-urilor, adica a medicamentelor ce pot fi cumparate si fara o reteta medicala, este important de inteles ca numai in urma unei consultatii oftalmologice se poate prescrie tratamentul individualizat fiecarui pacient.