Oculux

Persoanele care lucreaza mult la calculator se confrunta frecvent cu dureri de cap, senzatia de ochi uscati si de oboseala permanenta. Majoritatea considera ca “vinovatul” este calculatorul, dar de cele mai multe ori nu ecranul computerului este cauza, ci folosirea unor ochelari nepotriviti.
In cazul adultilor de peste 40-45 de ani rezolvarea problemelor semnalate anterior are o solutie clara: ochelarii de tip office (ochelari pentru calculator sau ochelari pentru birou). Acestia sunt niste ochelari cu lentile special proiectate pentru a oferi un confort vizual optim in zona de aproape si intermediar. Respectivele lentile se numesc: lentile pentru computer, lentile degresive, lentile office sau lentile cu focalizare apropiata variabila (Near Variable Focus – NVF).


Indiferent de denumire, aceste lentile ofera cel mai larg camp de vedere la distanta medie. Aceasta inseamna ca ochelarii cu lentile degresive sunt necesari nu doar in cazul lucrului la calculator, ci si pentru numeroase profesii ce implica activitati de birou, dar si pentru medici, stomatologi, profesori, avocati, proiectanti, etc.


De asemenea, ochelarii “pentru calculator” sunt folositi cu rezultate optime si pentru citit (zona de aproape), privit la televizor si orice activitate care impune o vedere clara la distante de pana la 4-5 metri.
Cu siguranta ca se poate pune urmatoarea intrebare: “de ce mai este nevoie de ochelari pentru calculator daca exista ochelari cu lentile progresive?” Raspunsul este simplu: lentilele degresive au un design special, care le confera o corectie mai buna pentru vederea la distanta mica si medie decat lentilele progresive universale. In plus, ochelarii cu lentile degresive, prin asigurarea unei pozitii ergonomice, elimina atat durerile de cap, cat si tensiunile si durerile din zona gatului si a umerilor.


Nu este de neglijat nici urmatorul aspect: in Romania, din cauza unei insuficiente informari, numarul purtatorilor de ochelari pentru calculator este inca redus comparativ cu cel al purtatorilor din Europa de Vest sau SUA. Acest lucru reiese si dintr-un studiu referitor la preferinta pentru lentile progresive sau NVF (lentile pentru calculator) realizat inca in anul 2004 de catre PRIO Corporation. Conform respectivului studiu, 81% dintre cei chestionati au preferat lentilele NVF in locul celor progresive obisnuite, 70% sustinand chiar o ‘preferinta puternica’. De asemenea, 84% dintre participanti n-au resimtit nicio oboseala a ochiului folosind lentile NVF. 86% au raportat o claritate sporita cu lentile NVF, si 89% au spus ca au nevoie de mai putina miscare a capului cu acest tip de lentile.