Oculux

Progresul tehnologic a condus la aparitia multor noi tipuri de lentile de ochelari. Noile lentile fie se adreseaza unor nevoi specifice, fie au caracteristici superioare lentilelor clasice.

In functie de material, lentilele pot fi confectionate din:

La ora actuala, datorita numeroaselor avantaje, cele mai utilizate lentile sunt cele din plastic.

Principalele caracteristici ale lentilelor din plastic sunt:

Exista si cazuri speciale, cum ar fi activitati desfasurate la temperaturi mari sau in medii cu mult praf, in care recomandam folosirea unor lentile din sticla.

In functie de utilizare exista:

Lentilele monofocale sunt lentilele clasice, fiind destinate corectiei fie pentru vederea de aproape, fie pentru vederea la distanta.

Lentilele bifocale sunt destinate corectiei vederii de distanta si aproape, cu aceeasi lentila:

Lentilele degresive sunt lentile pentru lucrul la birou, asigurand o vedere confortabila atat pentru aproape cat si pentru distante intermediare (pana la 4 m).

Lentilele progresive sunt cele mai performante lentile care ofera o vedere clara la orice distanta. Aceasta se realizeaza prin existenta pe o lentila a trei zone distincte: pentru vedere la distanta, la semidistanta si pentru vederea de aproape. fara delimitare vizibila a acestor zone (estetice). Avantajul incontestabil al lentilelor progresive este ca purtatorul nu are nevoie de mai multe perechi de ochelari.

Dupa design, lentilele se clasifica in:

Lentilele sferice: sunt lentile standard (suprafata este curbata).

Lentilele asferice/dublu asferice sunt lentile aplatizate care au urmatoarele avantaje:

Dupa grosimea lentilei, exista:

Indicele de refractie este important caci grosimea lentilei este cu atat mai mica cu cat cu cat indicele este mai mare. Lentila standard are indicele de refractie 1,5 iar cea mai subtire din sticla organica are indicele 1,74  si este de 3 ori mai usoara decat o lentila din sticla minerala. Lentilele cu cei mai mari indici de refractie: 1,8 si 1,9 sunt recomandate pentru miopie mare si sunt disponibile doar din sticla minerala.